Het nieuwe rekruteren: video for the win.

Het nieuwe rekruteren: video for the win.

Posted by Alexander Synhaeve on November 12, 2019

De war on talent is dagelijkse realiteit. Rekruteerders en HR-diensten bewegen hemel en aarde om geschikte kandidaten aan te trekken. Ze stellen hun vacatures zo aantrekkelijk mogelijk op en zetten de pro’s van de job netjes in de verf. Daarna gaat de vacature de wijde wereld in: op de eigen bedrijfswebsite, in de krant, via jobboards en social media. Daarna wachten ze – fingers crossed – op kandidaten. We noemen dit ‘post & pray’-rekruteren.

Do not push a job...

Andere bedrijven schakelen een rekruteringskantoor in. Als geoliede machines gaan de recruiters aan de slag. Ze stellen een generieke vacature op, aangevuld met wat specifiekere zaken en klaar is de job om te pushen richting mogelijk geschikte kandidaten. De bedrijfsnaam of locatie worden angstvallig geheim gehouden uit schrik voor concullega’s. En laat nu uitgerekend dát een van de grootste frustraties zijn bij  kandidaten: je hebt geen idee bij welk bedrijf of waar in België je aan de slag zal gaan (en dus ook geen goesting meer om te solliciteren).

“Bedrijven hebben vaak een duidelijke salespitch, maar hebben nu ook nood aan een aanwervingspitch.”

but pull a candidate!

De war on talent zorgt ervoor dat bedrijven ánders moeten gaan rekruteren. Kandidaten zitten in een vrij comfortabele positie, waarbij ze kunnen kiezen tussen heel wat interessante jobs. Werknemers van vandaag willen zich nuttig en goed voelen op het werk. Ze gaan hun eigen waarden matchen met de visie en missie van een potentiële werkgever. Ze willen passen in de bedrijfscultuur.

Het komt er dus op aan om je bedrijf op een duidelijke en eerlijke manier voor te stellen aan de kandidaat – niet alleen de core business en taken, maar dus ook het ‘hoger doel’, de interne werking, het team en de sfeer.

Bedrijven hebben vaak een duidelijke salespitch, maar hebben nu ook nood aan een aanwervingspitch. Een pitch om potentiële kandidaten te overtuigen aan de hand van je purpose als werkgever. Je trekt dus de aandacht van de kandidaat in de plaats van een job op te dringen. Pull in de plaats van push!

Kandidaten zijn goud

De kandidaat kiest dus zélf of hij/zij interesse heeft in de job die je hebt gepost. Eenmaal je de aandacht van zo’n potentiële medewerker vast hebt, komt het erop aan om een zo smooth mogelijke sollicitatie-ervaring te voorzien.

Vergelijk een kandidaat gerust met een klant. Je zorgt dat hij/zij een goed gevoel krijgt bij je bedrijf en levert de beste service. Een duidelijk sollicitatieproces, snelle feedback en een helder timeframe. Een aangename kandidaatervaring zal absoluut doorwegen bij de keuze tussen twee toffe jobs.

“Subtiele en genuanceerde zaken als ‘bedrijfscultuur’ zijn maar moeilijk te vatten in een vacaturetekst. Wij ervaren: video is the answer.”

Videovacatures: een stapje voor

Maar hoe doe je dat? Hoe kan je de bedrijfscultuur, je passie voor de job en de fijne werksfeer weergeven in één ‘droge’ vacature? Het is haast niet mogelijk om echt uniek te zijn in bulletpoints met voordelen. Het antwoord is simpel: toon de kandidaat wie je bent.

Vertel in een korte en duidelijke videovacature waar je voor staat, toon de werkplek en laat zien welke toppers er al in je team zitten. Je boodschap komt op die manier écht binnen, want het cliché is waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Daarom trekt video betere kandidaten aan

Met een visuele vacature trekken we kandidaten aan die zich aangesproken voelen door jou en je werkplek. Potentiële medewerkers gaan immers niet enkel af op jobinhoud of skillsets, maar vinden purpose, waarden, toekomstige collega’s en vooral toekomstig management minstens even belangrijk.

Zeg nu zelf: subtiele en genuanceerde zaken als ‘bedrijfscultuur’ zijn maar moeilijk te vatten in een vacaturetekst. Wij ervaren: video is the answer!

Goede videovacatures zorgen voor:

  • Meer geschikte en beter geïnformeerde kandidaten
  • Snellere reacties
  • Een lagere aanwervingskost

We komen met plezier bij je langs voor een sessie en stellen samen een plan van aanpak op. Je krijgt daarna:

  • een authentieke aanwervingspitch
  • een duidelijke doelgroep voor jouw vacature & de meest geschikte kanalen om de doelgroep te bereiken
  • een vacaturevideo, klaar om te verspreiden