Recruitment
June 18, 2021

Welke video's zet ik in doorheen de rekrutering?

Welke video's zet ik in doorheen de rekrutering?

Posted by Laura Goeminne on June 18th, 2021

Getalenteerd en ambitieus personeel willen we allemaal. Maar zulke medewerkers zijn in de huidige arbeidsmarkt niet makkelijk aan te trekken. Als organisatie moet je goed nadenken hoe je je positioneert als werkgever. Video is daarbij een goede manier om op te vallen en je te onderscheiden. Video zou dan ook een speerpunt moeten zijn in je rekruteringstrategie, en wel om de volgende redenen:

  • Bij vacaturepagina’s mét video’s is de sollicitatieratio 34% hoger dan zonder.
  • Video’s kun je in alle fasen van de candidate journey inzetten. Denk aan grootschalige awareness-campagnes op sociale media of in e-mailings in de selectiefase.
  • 84% van de consumenten besluit een product te kopen na het zien van een productvideo. Als video’s mensen kunnen overtuigen te kopen, dan kunnen ze ook toptalent overtuigen om bij jou te solliciteren.
Video voor HR

Video's inzetten voor een 'Always On' of 'Campagne' rekrutering.

Voor je beslist welke video(‘s) je wil uitwerken in jouw rekruteringstrategie, is het essentieel dat je het doel van jouw video duidelijk weet. Dit wil zeggen dat je keuzes zal moeten maken. Zal de video dienen om jouw bedrijf voor te stellen of eerder een vacature? Zal de video gebruikt worden op korte termijn voor een specifieke rol of wil je de video meermaals inzetten met een algemenere boodschap? Een video waarin je alles wil verwerken, zal nooit een maximale impact hebben.

Bij deze keuze maak je best een onderscheid tussen een ‘Always On’ video en een ‘Campagne’ video:

  • Always On: Je bouwt op een continue wijze aan jouw employer brand en gebruikt video een geheel jaar lang op verschillende kanalen om zo top-of-mind te worden bij potentieel talent. Dit wordt ook ‘Pull communicatie’ genoemd.
  • Campagne: Je hebt een korte termijn rekruteringsnood. Je gebruikt een video met een specifieke boodschap voor jouw doelgroep met als doel deze tot actie te brengen. Ook wel ‘Push communicatie’ genoemd.

Beide type video’s versterken elkaar. Het zal veel moeilijker zijn om de juiste match te vinden indien je de maanden ervoor niet geïnvesteerd hebt in jouw ‘Always-On’ laag om jouw DNA naar buiten te brengen.

1/ Bedrijfsvideo's, werken bij video's en videotestimonials als ideale 'Always On' rekrutering.

Jouw doel als werkgever is om opgemerkt te worden als een aantrekkelijke werkplek. Als huidige én toekomstige medewerker. Het is bijgevolg een noodzaak om jouw employer brand uit te werken. In ons eerder blogartikel vertellen we je hoe.

Het gebruik van video is hier een krachtig middel om jouw verhaal aan de buitenwereld te tonen. Enerzijds kan je opteren voor een bedrijfsvideo, waarin jouw bedrijf, missie, visie en services op een authentieke manier worden voorgesteld. Daarnaast kan je kiezen voor een ‘werken bij’ video, waarin er meer wordt gefocust op jouw rol als werkgever. Potentiële kandidaten kunnen proeven van de bedrijfscultuur en krijgen een unieke kijk achter de schermen. Enkele voorbeelden vind je hier.

Video voor HR

2/ Videotestimonials en videovactures als ideale 'campagne' rekrutering.

Op het moment dat je een openstaande vacature hebt die je binnen een specifieke tijdspanne wil invullen, lanceer je een rekruteringscampagne. Je maakt een plan op om jouw boodschap aan de gewenste doelgroep te communiceren met als doel zo efficiënt mogelijk de juiste match te vinden voor de functie. Elke fase in het een candidate journey krijgt een eigen boodschap. Bedrijfsvideo’s en werken bij video’s zijn enorm krachtig aan de start van het zoekproces. Maar om de kandidaat te overtuigen op jouw jobpagina te kijken én te solliciteren voor de job, zet je 2 andere video’s in:

Een videovacature legt de inhoud, omgeving en verwachtingen van de job dynamisch uit, met een concrete ‘call-to-action’. Je trekt kandidaten aan die zich aangesproken voelen de vacature én de werkplek. Potentiële medewerkers gaan immers niet enkel af op jobinhoud of skillsets, maar vinden purpose, waarden, toekomstige collega’s en vooral toekomstig management minstens even belangrijk. Goede videovacatures zorgen voor:

  • Meer geschikte en beter geïnformeerde kandidaten
  • Snellere reacties
  • Een lagere aanwervingskost

Een videotestimonial is een authentieke getuigenis van collega’s, managers of HR medewerker.  Dit kan over de vacature gaan, maar ook over de sfeer, werkwijze en cultuur van het bedrijf. Because people believe other people! Een videoformat dat momenteel enorm ‘booming’ is bij vele bedrijven.

Aan de slag met video’s in jouw rekrutering? We denken graag met je mee! Jouw verhaal vertellen is onze expertise, neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.