Recruitment
5 min read

4 take-aways om video in te zetten in je rekrutering.

Blijft video ook in 2021 een goed medium voor rekrutering?

De cijfers en trends van het voorbije jaar geven overduidelijk aan van wel. We leggen graag uit waarom.

Video blijft boomen als marketingtool en verovert ook stilaan maar vastberaden de wereld van rekrutering. Marketing en HR zijn domeinen die steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Zéker voor sectoren waar de vraag naar werkkrachten groter is dan het aanbod.

Wanneer we ons online gedrag analyseren, wijst alles in de richting van video. En van mobiele content. Bovendien blijven ook sommige corona-gewoonten definitief hangen. Een overzicht!

1. Emotionele verbinding met de kijker

Feit: een video lokt meer dan gelijk welk ander communicatiemiddel emotionele interactie uit tussen bedrijven en hun doelgroepen, of dat nu medewerkers, klanten of potentiële sollicitanten zijn.

Met een video breng je heel snel een boodschap én sfeer over naar de kijker, en dat is iets wat je met geschreven woord en foto’s nooit op hetzelfde level kan.

2. Aandacht trekken en vasthouden

Bewegende beelden trekken het sterkst onze aandacht. Wanneer een mooie video in ons blikveld komt, stoppen we met scrollen. Op dat moment heb je als bedrijf goud in handen: de kans op een rechtstreekse connectie met een potentieel geïnteresseerde klant of medewerker. It better be a damn good video!

Wanneer je je logo, stijl en bedrijfskleuren in al je video’s (bedrijfsvideo’s, HR-video’s en videovacatures) integreert, zet je de unieke identiteit van je merk in de verf. Je videoluik geeft zo een flinke boost aan je employer branding.

3. Lok een ‘yes’ uit

In een video kan je kort, krachtig en makkelijk verteerbaar dé boodschap uitspreken die je als bedrijf wil uitdragen. Wie zich aangesproken voelt, krijgt meteen een gevoel van: ‘Yes!’ ‘Herkenbaar!’ of ‘Waw!’.

Waar sta je voor als werkgever? Wat is je EVP (Employer Value Proposition)? Wat is je verhaal? Waar kom je vandaan en waar wil je naartoe? Aan welke hogere doelen werken je medewerkers mee? Potentiële medewerkers krijgen realistische verwachtingen over bedrijfscultuur en jobinhoud. Daardoor ontvang je gerichtere sollicitaties en daalt het verloop.

4. We kijken, en blijven kijken

De trends en cijfers van 2020 wijzen overduidelijk video aan als hét powermedium voor effectieve en impactvolle campagnes. Marketeers zijn al even mee met dit verhaal en wij ervaren bij Tomorrow exact hetzelfde effect voor recruitment marketing.

De gouden combinatie van authentieke video’s en een slimme, gerichte verspreiding, brengen ongeziene aanwervingssuccessen teweeg.

Het team van Customer Think – een wereldwijd platform voor bedrijfsleiders die klantgerichtheid nastreven – zette enkele interessante cijfers over videomarketing op een rij. We pikken er de drie voornaamste uit.

  1. 92 % van de marketeers beschouwt video als een integraal deel van hun marketingstrategie in 2020, waar dat in 2015 nog 78 % was. Een onmiskenbare groei in belang. – HubSpot
  2. Op B2B-vlak scoren kortere video’s het best. Online B2B-video’s van minder dan een minuut hadden vorig jaar een completion rate (=volledig uitgekeken) van 68 %. Video’s van meer dan 20 minuten scoorden een 25 % completion rate. – Marketing Charts
  3. We zullen naar schatting elke dag 100 minuten online video’s bekijken in 2021. Dat is een stijging van bijna 19% in vergelijking met 2019, want toen keken we er 84 per dag. – Marketing Charts

Deze trends moeten we volgen

Hoewel 2020 een jaar als geen ander was, zijn er tal van cijfers die richting geven aan onze online strategieën voor recruitmentmarketing.

Trend > mobiel steekt desktop voorbij

Nu we even vaak via onze smartphone surfen (50 %) als via desktop en laptop (47 %), is het belangrijk dat jobsites mobielvriendelijk zijn. Neem nu de weergave van een vacature op het scherm van je telefoon. Solliciteren moet een vlotte mobiele ervaring worden – niets is zo frustrerend als een formulier dat je nauwelijks kan invullen op je telefoon. Laat staan als je een document moet uitprinten, inscannen en uploaden: candidate says no!

Tip: test via de mobielvriendelijke test van Google of je jobpagina’s voldoende aangepast zijn voor smartphonegebruik.

Trend > sociaal, socialer, sociaalst

Meer dan een derde van onze internettijd besteden we op sociale media. Gemiddeld bijna 2,5 uur per dag. Sociale media dienen vandaag niet langer enkel om met vrienden te connecteren, maar ook om nieuwe merken te ontdekken en te communiceren met bedrijven.

Trend > het COVID-effect

2020 werd compleet gedomineerd door het coronavirus. We moesten onze gewoonten en routines massaal aanpassen, en dat uitte zich ook in ons online gedrag. We spendeerden 43 % langer op sociale media, 42 % meer op berichtenplatforms als WhatsApp en 36 % meer op mobiele apps.

De vraag is hoe dit zal evolueren naarmate de economie groeit of krimpt, wanneer toerisme en horeca terug op gang komen …  Vast staat dat bedrijven door corona een digitale versnelling hoger moesten schakelen, en dat ze daar niet snel meer van zullen afstappen.

Klaar voor de rekrutering van morgen?

Wij helpen je om je rekruteringsstrategie te versterken met videomarketing. We tekenen het short videoformat uit dat bij je past en distribueren de video’s slim en gericht naar de juiste doelgroep.

Geef ons een seintje! Happy to help.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!