Recruitment
5 min read

6 redenen om te rekruteren met videovacatures

We kennen allemaal de standaard geschreven vacatureteksten. De inhoud is veelal hetzelfde en je wordt er als kandidaat niet bepaald warm van. De juist kandidaten aantrekken vraagt de dag van vandaag meer creativiteit, en zo zien we een duidelijke opmars van videovacatures.

Maar eerst: wat is een videovacature? Simpel gezegd een video waarin uitgelegd wordt welke openstaande job er is en naar welk profiel men zoekt. Hoe zo’n video in elkaar zit kan heel wat kanten op.

Een heel krachtige uitwerking van videovacatures is de mensen aan het woord laten die de job al uitoefenen en zo hun eigen ervaring en kennis delen over de openstaande vacature. Want wie beter dan de huidige medewerkers om kandidaten te vertellen wat er zo leuk is aan de job en de werkplek?

Met videovacatures wil je kandidaten dus tonen wat de openstaande vacature is, in welke werkomgeving ze terechtkomen en wie hun toekomstige collega’s zullen zijn.

Waarom zou je nog onnodige lange tekstuele vacatures opstellen als videovacature’s veel efficiënter zijn dan tekstuele vacatures?! We geven je graag enkele voordelen mee:

Het brengt je vacature tot leven

Met videovacatures maak je de inhoud van de vacature visueel. Je kan zeer concreet tonen welke aspecten erbij komen kijken. Is het een job waarbij je fysiek zwaar werk moet doen? En hoe zwaar is dat fysiek werk dan? Of zoek je iemand die een kantoorjob zal uitoefenen? Werkt die dan voornamelijk alleen of komt die terecht in een team? En hoe ziet de werkomgeving er uit?

Het geeft de kandidaat duidelijk inzicht in enerzijds de omgeving waar die terecht komt, de collega’s en de inhoud van de job. Een videovacature omvat het volledige plaatje. Bovendien is het de ideale manier om je cultuur in beeld te brengen. Dit is op vandaag dé belangrijkste factor die een kandidaat overtuigt.

Je springt boven je concurrentie uit

Waar denk jij dat potentiële kandidaten het meeste aan hebben? Een vacaturetekst die voor een groot deel lijkt op alle andere vacatureteksten, of een videovacature waar jij als werkgever jouw uniek en persoonlijk verhaal vertelt? Met een videovacature geef je een unieke kijk binnen in je organisatie. Wie zijn de collega’s? Hoe ziet het kantoor eruit? Hoe wordt er gewerkt? En wat zijn jouw onderscheidende factoren?

Win voorsprong op concullega’s en schep de juiste verwachting. In videovacatures kan je echt je USP’s uitspelen. Wat maakt dat medewerkers voor jou kiezen en niet voor je concurrent? En dat op een authentieke wijze gebracht door een werknemer, een ambassadeur. Dit scoort!

Het voorkomt verkeerde aanwervingen.

videovacatures verkleinen de kans dat iemand midden in het sollicitatieproces - of erger nog, daarna! – het bedrijf toch verlaat.

Het is een bewezen middel om verkeerde aanwervingen te voorkomen. Door kandidaten een heel authentiek beeld te geven van je werkomgeving kan die zelf veel sneller de afweging kunnen maken of je bedrijf past bij hun eigen persoonlijkheid en verwachtingen. Dit is bijzonder waardevol! Want jij wil natuurlijk niet dat een nieuwe collega na enkele maanden alweer weg is. Je kent het wel: het gesprek met jouw HR-medewerker loopt super in het sollicitatieproces, maar éénmaal opgestart in de functie blijkt de omgeving of het team de kandidaat toch niet te liggen. Voorkom dus foute aanwervingen en zet de juiste verwachting op voorhand.

Wist je trouwens dat onze videovacatures quasi géén verloop kennen? Een videovacature doet meer dan ooit aan expectation management.

Het versterkt je werkgeversimago.

videovacature’s trekken de aandacht en verhogen je visibiliteit. Dit is een goede zaak voor iedere (latent) werkzoekende die je bedrijf nog niet kent.

Want heel wat bedrijven gaan ervan uit dat kandidaten hén kennen, maar dat blijkt veelal niet het geval. Het is dus belangrijk kandidaten mee te nemen in jouw verhaal, jouw purpose en jouw missie. Pas hierna converteren kandidaten vaak tot effectief geïnteresseerde kandidaten.

Zie het daarnaast als een strategie om top of mind te zijn. Door herhaaldelijk content in te zetten neem je kandidaten mee doorheen de recruitment marketing funnel van awareness tot conversie.

Daarnaast is het bepalen van je EVP en employer brand één iets, maar als je deze niet vertaalt naar een concreet verhaal die tastbaar is blijft employer brand slechts een theoretisch gegeven. Breng het in praktijk en breng jouw employer brand tot leven. Door werknemers en ambassadeurs hierin te betrekken draagt iedereen bij tot jouw werkgeversimago en verhoog je de betrokkenheid van iedereen, zowel intern als extern.

Kort gezegd, speel je troeven uit en maak het tastbaar. Door het inzetten van videovacatures zet je identificatie centraal, want mensen solliciteren bij mensen.

Je creëert ambassadeurs.

Wij weten ondertussen al hoe het eraan toe gaat bij videovacatures. De belangrijkste inhoud van de vacature wordt bepaald en vervolgens wordt er bekeken welke medewerkers dit gaan toelichten voor de camera. Wie zal dit willen doen? Uiteraard! Een medewerker die overtuigd is van de kwaliteiten en voordelen van de werkplek. Je bent verzekerd van een authentieke testimonial maar ook van een trotse medewerker.

Ze zullen dit ongetwijfeld met trots brengen en achteraf met veel voldoening hun eigen performance delen met hun vrienden en netwerk. Dat is ook mooi meegenomen!

Het vergroot je bereik.

Het is algemeen bekend dat de informatie die via video wordt gegeven beter wordt onthouden. Een video kan makkelijk gedeeld worden, dit vergroot het bereik van je vacature. Maar wist je dat de engagement hoger is bij video’s dan bij tekst en dat video’s vaker worden gedeeld? Dit betekent dat wanneer je een videovacature op bijvoorbeeld social media plaatst deze meer bereik heeft dan wanneer je een tekstbericht zou delen? Doe er je voordeel mee! Een videoboodschap blijft ook voor 80% hangen in tegenstelling tot een tekstuele boodschap die slechts 30% wordt onthouden. Win dus het hart van sollicitanten.

Ben je op zoek naar een partner voor het maken van jouw videovacatures? Bij Tomorrow hebben we jaren ervaring en zorgen we voor een vlotte uitwerking van je video. Jouw medewerkers zijn niet gewend voor de camera te staan, maar wij zijn wel gewend hen perfect te begeleiden zodat dit vlekkeloos gaat. Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!