video
5 min read

Size does matter: de ideale videolengte voor sociale media

Sorry to break it to you maar er bestaat niet zoiets als een "ideale videolengte” voor video’s op social media. Waarom? Omdat de voorkeuren van het publiek en de vereisten van elk platform nu eenmaal verschillend zijn. Met andere woorden, de doelgroep en het platform zullen mee bepalen hoe lang een video best is om de aandacht vast te houden. 

Dat gezegd zijnde, we kunnen wel algemeen stellen dat kortere video's effectiever zijn op social media. We scrollen allemaal eindeloos door onze feed, we kunnen het allemaal bevestigen: onze aandachtspanne is kort! 

TikTok videolengte

TikTok is hét video medium bij uitstek en dus ook ons vertrekpunt van deze prangende vraagstelling. De maximale videolengte is 180 seconden. Dit betekent dat video's niet langer kunnen zijn dan 3 minuten.

Short content works. Veel populaire TikTok-video's zijn slechts maar 15 tot 30 seconden lang. De aandacht van de kijker wordt daarin vaak vastgehouden door snelle bewegingen, muziek, tekst overlays en/of een grappige of opvallende inhoud.

Als je op TikTok succesvol wilt zijn, is het dus het beste om video's te maken die kort, boeiend en creatief zijn. Dit wil niet zeggen dat je nooit een video van 60 seconden kunt plaatsen.  Alles hangt af van je inhoud en hoe goed je de aandacht van je publiek kunt vasthouden.

Instagram video lengte

De maximale videolengte op Instagram varieert afhankelijk van het type post en het Instagram-account: 

 • Reguliere Instagram-feed post: max 60 seconden
 • Instagram Reels: max 90 seconden
 • Instagram Stories: max 15 seconden, maar je kunt meerdere video's achter elkaar plaatsen om een langere verhaallijn te maken.

Hoewel er limiet staat op de video lengtes gaan kortere video's ook hier beter presteren. 

Relevantie is key. Hoe meer je video aansluit bij wat je volgers willen, hoe groter de kans dat het zal aanslaan. Bijvoorbeeld, als je een fitness-account hebt kunnen langere trainingsvideo's goed werken. Maar als je een modellenbureau bent kunnen kortere, opvallende video's beter werken. Het is dus altijd een goed idee om te experimenteren en te testen welke lengte het beste werkt voor jouw specifieke situatie en doelgroep.

LinkedIn video lengte

Op LinkedIn kan de ideale videolengte variëren afhankelijk van de inhoud en het doel van de video, maar over het algemeen zouden we video's van 15 tot 90 seconden aanbevelen. Opnieuw om dezelfde reden: de aandachtsspanne. Op LinkedIn ligt de aandachtsspanne zelf een heel stuk korter dan op andere platformen. Dus het is belangrijk om snel de aandacht te trekken en de boodschap in korte tijd over te brengen.

Als de inhoud van de video complexer is en meer uitleg vereist, kan de lengte worden verhoogd tot 5 minuten. De vereiste hier is wel dat je video’s interessant en relevant blijven voor de kijker. Anders haakt die af. 

Voorzie de video van een pakkende titel en ondertitel. Zo zijn je video’s gemakkelijk te vinden en te bekijken is voor de doelgroep.

Twitter video lengte

Op Twitter is de maximale videolengte 2 minuten en 20 seconden, maar kortere video's presteren - once again - meestal beter.

Als je een video op Twitter plaatst, is het belangrijk om de aandacht van de kijker snel te trekken en vast te houden, omdat gebruikers vaak snel door hun Twitter-feed scrollen. Het is daarom aan te raden om je video zo kort en boeiend mogelijk te maken. Video's van 30 seconden of korter worden vaak het beste bekeken en gewaardeerd.

Hou rekening met het doel van je video en je doelgroep bij het bepalen van de lengte van je video op Twitter. Als je bijvoorbeeld een promotievideo maakt, kan het zijn dat je meer tijd nodig hebt om je boodschap over te brengen. Het is altijd een goed idee om te experimenteren en te testen welke lengte het beste werkt voor jouw specifieke doelen en doelgroep op Twitter.

Tip

Onthoud dat Twitter een snel bewegend platform is en dat tweets snel verouderd raken. Daarom is het effectief om meerdere keren per dag te tweeten om je publiek op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en informatie.

Facebook video lengte

Op Facebook kunnen de maximale video lengtes variëren afhankelijk van het type post en het account:

 • Organische Facebook-posts: 240 minuten (4 uur)
 • Facebook-advertenties: 120 minuten (2 uur)
 • Facebook Stories: 120 seconden
 • Facebook In-Stream video-advertenties: 5-15 seconden

Merk op dat op Facebook kortere video's meestal beter presteren. Dit komt omdat Facebook-gebruikers vaak snel door hun feeds scrollen en een kortere video meer kans heeft om hun aandacht te trekken en vast te houden.

Als je een video op Facebook plaatst, is het daarom aan te raden om te streven naar een zo kort mogelijke video die je boodschap duidelijk overbrengt. Video's van 1-2 minuten presteren vaak goed, maar het is ook mogelijk om kortere video's te plaatsen als ze de aandacht van de kijker vasthouden. Het is altijd een goed idee om te experimenteren en te testen welke lengte het beste werkt voor jouw specifieke situatie en doelgroep op Facebook.

Tip

Weet dat Facebook-algoritmen steeds veranderen en dat niet alle berichten in de nieuwsfeed van gebruikers verschijnen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud van je bericht interessant en relevant is voor je doelgroep om de betrokkenheid te verhogen.

YouTube video lengte

Op YouTube kunnen video's maximaal 12 uur lang zijn, maar dit betekent niet dat het aanbevolen wordt om zo'n lange video's te maken. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat YouTube-gebruikers vaak op zoek zijn naar specifieke informatie of entertainment en als een video te lang is, kan dat leiden tot afhaken van de kijkers.

Over het algemeen presteren video's van 3-7 minuten het beste op YouTube. Dit betekent niet dat een video nooit langer mag duren, maar het is belangrijk om je doelgroep in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat de video interessant en boeiend blijft gedurende de hele lengte van de video.

Als je bijvoorbeeld een instructievideo maakt, kan het nodig zijn om meer tijd te nemen om de stappen uit te leggen, terwijl als je een komische video maakt, een kortere video effectiever kan zijn. Het is altijd een goed idee om te experimenteren en te testen welke lengte het beste werkt voor jouw specifieke situatie en doelgroep op YouTube.

Wanneer kan je het best posten?

De beste tijd om te posten op social media varieert afhankelijk van het platform, je doelgroep en de inhoud van je post. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om te overwegen:

 • TikTok: Post regelmatig, het kan je helpen om meer zichtbaarheid te krijgen bij je volgers. Probeer één keer per dag te posten of minstens een paar keer per week als dat haalbaarder is voor jou.
 • Instagram: Berichten worden het best gezien tijdens de piekuren wanneer de meeste gebruikers online zijn. Dit is meestal tussen 9.00 en 12.00 uur of tussen 18.00 en 20.00 uur op weekdagen. Vermijd het posten tussen kantooruren en ’s nachts.
 • Twitter: Tweets worden beter gezien van maandag tot en met vrijdag dan in het weekend. Post meestal tussen 12.00 en 15.00 uur. Sommige branches, zoals media en journalistiek zullen beter presteren op bepaalde dagen van de week.
 • Facebook: Van maandag tot vrijdag worden berichten beter gezien dan in het weekend. Dit is meestal tussen 13.00 en 16.00 uur op weekdagen. Vermijd dus om iets te posten in het weekend. Sommige branches, zoals retail en reizen, zullen beter presteren op bepaalde dagen van de week.
 • LinkedIn: De meeste professionals gebruiken LinkedIn tijdens de werkweek, dus het is meestal het beste om op weekdagen te posten. De beste momenten hiervoor zijn meestal tussen 10.00 en 14.00 uur op dinsdag, woensdag of donderdag. Vermijd het posten tijdens het weekend en buiten kantooruren. In tegenstelling tot andere sociale media platforms worden video’s op LinkedIn het best bekeken buiten de piekuren, wanneer de meeste gebruikers actief zijn. Probeer daarom te posten tijdens de kantooruren.
 • YouTube: Het is belangrijker om consistent te posten dan om te focussen op een specifieke tijd. Overweeg om te posten tijdens de weekdagen in de late namiddag of avond, wanneer mensen meer vrije tijd hebben om video’s te bekijken.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tijden slechts algemene richtlijnen zijn en dat de ideale tijd voor jouw specifieke doelgroep kan variëren. Het is daarom een goed idee om te experimenteren met verschillende tijden en te kijken welke tijden het beste werken voor jouw publiek. Gebruik ook de analytics-tools van de social media-platforms om de betrokkenheid van je posts te analyseren en te begrijpen wat werkt en wat niet werkt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!