Recruitment
5 min read

Het effect van rekruteren via video.

Je vacatures lijken te verdwijnen in de massa en sollicitanten komen zelden geïnformeerd over. Herkenbaar? De oplossing voor dit alomtegenwoordige probleem zou wel eens kunnen liggen bij… videovacatures. Video is in de marketingwereld al jaren het populairste medium, dus de stap naar rekruteren is even logisch als simpel.

Reach out!

Tekstuele vacatures hebben een beperkt bereik. Ze kunnen met het grootste enthousiasme en wervend geschreven zijn, in de massa smelten ze als sneeuw voor de zon. Kandidaten scrollen ze gewoon achteloos voorbij. Daarenboven bereik je er de latent werkzoekenden al helemaal niet mee. Zonde van je inspanning en tijd dus.

Met een videovacature ligt dat anders. In tegenstelling tot de klassieke rekruteringskanalen kan je er heel wat kanten mee uit om je boodschap tot bij je doelgroep te krijgen. Dankzij nauwkeurige targetting kan je de video gericht verspreiden. Op die manier bereik je een pak meer potentiële kandidaten en dus ook diegene die misschien niet direct op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, maar door de videovacature toch geprikkeld worden.

Narrow your audience

Je publiek verfijnt zichzelf automatisch. Dat klinkt wellicht contradictorisch tegenover het brede bereik, maar een video laat je toe om persoonlijk de rol toe te lichten. Daardoor haken kandidaten die zichzelf niet in je organisatie zien werken zelf al grotendeels af.

Kandidaten die reageren op een videovacature zijn kwalitatiever en beter geïnformeerd. Je vindt dankzij het gebruik van video’s sneller een kandidaat, en die matcht dan ook nog eens beter met je onderneming. Het hele rekruteringsproces wordt efficiënter.

Show don’t tell

Elke dag worden we geconfronteerd met een overload aan onpersoonlijke content waar we snel aan voorbij gaan. Wat werkt echter wel? Een talking head. Een persoon die we horen praten, waarmee we ons kunnen identificeren.

Voor vacatures is dat nog veel meer het geval. De voorkeur van kandidaten is duidelijk: scrollen doorheen schijnbaar identieke teksten verliest het van een video die je meeneemt naar de werklocatie, waarin je kennismaakt met het team en het management. Videovacatures hebben dan ook een applicatierate die 34 % hoger ligt dan een klassieke vacature.

Een video geeft je de kans om in een mum van tijd je werkgeversmerk te tonen, je biedt een unieke candidate experience en je differentieert je van je concullega’s. Je beantwoordt in één moeite een van de meest gestelde vragen van kandidaten: waar kom ik terecht?

The video effect

Video’s krijgen meer reacties en worden 10 keer vaker gedeeld op sociale media. Je bereik vergroot opnieuw, en dit voor een aantrekkelijk budget.

Laat je video zien op alle mogelijke plaatsen: in je nieuwsbrief, op sociale kanalen, bij presentaties of op je beursstand. Uiteraard plaats je de video ook op je website, en dat heeft nog een ander, voordelig neveneffect. Zoekmachines als Google belonen immers websites met videocontent door ze hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten.

Culture in the spotlight

Kandidaten van vandaag kiezen een nieuwe job niet alleen op basis van functie en verloning. Werkomgeving, team en cultuur spelen een minstens zo belangrijke rol. En dat is iets wat je heel moeilijk kan omschrijven, maar wél tonen in een korte video.

Dit is waar je op let bij het maken van videovacatures:

  • Hou het kort en to the point
  • Maak duidelijk welk profiel je zoekt
  • Beantwoord proactief veelgestelde vragen van sollicitanten
  • Breng je medewerkers in beeld & toon de werkomgeving
  • Toon waarom jouw onderneming een toffe plek is om te werken
  • Maak het persoonlijk en spreek kandidaten rechtstreeks aan

Budget friendly, higher impact

Laat torenhoge rekruteringsfees achterwege en zet in op gerichte verspreiding van videovacatures op een evenwichtige max van sociale mediakanalen. Het internet is een gigantische database vol geschikte kandidaten. Maak hier gebruik van en bereik ze met video en slimme targetting.

Benieuwd hoe jouw onderneming of organisatie via video de juiste medewerkers kan aantrekken? Ondersteuning nodig bij het realiseren van videovacatures die werken? We're here to help!

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker ons portfolio!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!